Boliglån og depositumslån

9 av 10 nordmenn eier sin egen bolig, og dermed har de også et boliglån. Siden banken får pant i boligen som sikkerhet for lånet, er boliglån et av de rimeligste lånetypene. Det er også et av lånene med lengst nedbetalingstid. De fleste boliglån løper nemlig over 20 til 30 år.

Dersom du er i ferd med å begi deg ut på boligmarkedet for første gang, har du kanskje mange spørsmål rundt dette med boliglån. I denne artikkelen skal vi prøve å gi deg noen av svarene.

Tjenestetorget_logo

Lånebeløp: 500 000 – 15 000 000 kr
Nedbetalingstiden: 1 – 30 år
Aldersgrense: 18 år

 

Boliglån Tjenestetorget 🏡

✓ Finne gode låneløsninge

✓ Du sparer tid og penger

✓ Helt kostnadsfritt for deg

Les mer ➜

Annonselenke

Eksempel: nominell rente: 5,19 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,39 %. Kostnad: 1 592 628 kr. Totalt: 3 592 628 kr

uno score

 

✓ Boligverdien vi viser deg er et estimat

 

Sjekk Verdien Av Boligen

Annonselenke

Les mer ➜

Gjør deg klar til visning med finansieringsbevis

Boliglån og depositumslånÅ gå på visning er noe av det som hører med når du skal kjøpe bolig. Dersom du etter endt visning er interessert i å kjøpe boligen du har sett på, kan du legge inn et bud.

Et bud er forpliktende, og det vil si at om budet ditt vinner er du forpliktet til å innfri. Derfor er det viktig for både deg og selger at budet ditt er seriøst. Det er het er finansieringsbevis kommer inn i bildet.

Søk hos banken

Du søker om finansieringsbevis hos den banken der du kunne tenke deg å ha boliglånet ditt. Banken vil motta søknaden din og gå gjennom den. Det vil si at de blant annet foretar en kredittsjekk.

Når de har bestemt seg for om de kan låne deg penger og hvor mye, får du utstedt et bevis som forteller hvor mye banken er villig til å låne deg. Det er dette beviset du tar med deg på visning og viser frem til megleren når du legger inn bud. Utstedelse av finansieringsbevis er gratis.

To former for boliglån – Annuitetslån eller serielån

I Norge finnes det to former for boliglån. Det mest vanlige heter annuitetslån, og her vil avdragene være like store helt til lånet er nedbetalt. Det andre er serielån. Dette lånet er mest økonomisk lønnsomt. Årsaken til at det likevel ikke er så vanlig er at avdragene er størst til å begynne med for så å bli lavere desto mindre som er igjen av lånet.

Nedbetaling, lånesum og kostnader

Boliglånet vil for de fleste være det lånet de har lengst. Slik vi nevnte over her, kan nedbetalingen ta opp mot 30 år. Renten på boliglånet er for tiden veldig lav, gjerne kun på noen få prosent. Det er dog viktig å ta høyde for at den kan bli høyere. I likhet med andre lån, vil du også her ha mulighet til å betale inn større avdrag når du har økonomisk mulighet til det.

Hvor mye banken er villig til å låne deg henger sammen med to ting. Hvor mye du har i inntekt, eller dere om dere er to som søker sammen og hvor mye du har i egenkapital. I Norge er det et krav om at du må ha minst 15 % av boligens verdi i egenkapital. I tillegg har myndighetene satt et lånetak på fem ganger inntekten.

Banken vil foreta en kredittsjekk av deg, og dersom du har for mye gjeld i forhold til inntekt vil du få tilbud om lavere lånebeløp eller få avslag. Du vil også kunne oppleve å få avslag dersom du har betalingsanmerkning. Les mer om lån uten kredittverdighet og med betalingsanmerkning.

I likhet med andre lån med bankid må du også betale etableringsgebyr og termingebyr i tillegg til nominell rente. Ved siden av dette kommer tinglysningsgebyret du må betale ettersom banken tar pant i boligen du kjøper. Det siste du må betale er en såkalt dokumentavgift på 2,5 %. Denne avgiften er dog ikke knyttet til boliglånet men til kjøpet av bolig.

Førstehjemslån

Bankene har tenkt på deg som er ung og er i ferd med å kjøpe din aller første bolig. Derfor har de skapt noe som kalles førstehjemslån. Dette er et boliglån med noe bedre betingelser, men kravet om egenkapital på 15 % gjelder fremdeles.

Boliglån uten egenkapital

Det er mange som lurer på dette med boliglån uten egenkapital. Bolig i Norge er dyrt, og spesielt om du ønsker å bo i en av de større byene. Myndighetene i Norge har bestemt at du må kunne stille med 15 % i egenkapital.

Det vil si at om du skal kjøpe en bolig som koster 1 million, så må du ha 150 000 kr av denne summen selv. Du får altså kun låne 850 000. Siden de fleste boliger koster langt mer enn 1 million betyr det at det må heftig sparing til før du har mulighet til å kjøpe noe eget.

Boliglån hos Tjenestetorget

Benytter du tjenesten til Tjenestetorget Finans kan du enkelt hente inn tilbud på boliglån eller refinansiering av forbrukslån med sikkerhet fra 100,000 kr helt opptil 20,000,000 kr helt uforpliktende. Du fyller bare inn opplysningene i søknadsskjemaet før Tjenestetorget gjør jobben med å hente inn tilbud fra sine samarbeidspartnere på dine vegne.

Du kan motta tilbud fra hele 17 norske banker og sammenligne før du velger. Har du sikkerhet i egen bolig er det ingen grunn til å betale unødvendig mye på et forbrukslån, refinansier med Tjenestetorget Finans!

Tjenestetorget_logo

Lånebeløp: 500 000 – 15 000 000 kr
Nedbetalingstiden: 1 – 30 år
Aldersgrense: 18 år

 

Boliglån Tjenestetorget 🏡

✓ Finne gode låneløsninge

✓ Du sparer tid og penger

✓ Helt kostnadsfritt for deg

Les mer ➜

Annonselenke

Eksempel: nominell rente: 5,19 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,39 %. Kostnad: 1 592 628 kr. Totalt: 3 592 628 kr

Huslån uten egenkapital

Slik vi allerede har vært inne på er det ikke mulig å fullfinansiere kjøp av hus eller leilighet. Du må stille med 15 % av kjøpesummen selv. Det er dette som kalles egenkapital. Dersom du ikke har klart å spare opp en slik sum på egenhånd er det mange som henter hjelp fra foreldrene sine der dette er mulig.

Det kan også være en idé å kjøpe den første leiligheten eller huset sammen med en eller flere venner. På den måten kommer dere inn på boligmarkedet. Når du på et eller annet tidspunkt selger din andel av denne fellesboligen vil du forhåpentligvis ha litt egenkapital til neste boligkjøp.

Slik søker du om boliglån

Låneprosessen ved boliglån er veldig standard. Det vil si at du fyller ut et søknadskjema hos den eller de banker du ønsker å søke hos. Deretter foretar banken en kredittvurdering av deg. Resultatet av denne vil avgjøre hvor mye du kan få låne og hvilken rente du vil bli tilbudt. Dog vil størrelsen på egenkapitalen din også spille inn i vurderingen.

Dersom dere er to som skal kjøpe bolig sammen, sender dere inn en felles søknad om boliglån. Siden det da forhåpentligvis er snakk om større inntekter, vil det også bli lettere for banken å innvilge lånebeløpet dere søker om.

Husk at ikke alle banker er landsdekkende. Det finnes de banker som bare innvilger boliglån for boligkjøp i et visst geografisk område. Så sørg for å sjekke dette før du går gjennom prosessen med å sende søknad.

Det kan også være lurt å få hjelp av en sammenligningstjeneste, slik at du fra starten av søker om lån hos de bankene med det beste tilbudet. Siden boliglånet antagelig vil være med deg lenge, vil det ha stor innvirkning på din økonomi og da er det viktig at du ikke betaler mer enn nødvendig.

Billigste boliglån

Akkurat som du er opptatt av å betale den laveste prisen når du skal kjøpe en vare, bør du også være bevisst på å ikke betale mer enn nødvendig når du skal ta opp et boliglån. Den beste måten å gjøre dette på er å sjekke markedet og hvilke tilbud som finnes.

Deretter må du sammenligne tilbudene. Denne jobben kan ta litt tid ettersom det er mange långivere på markedet. Det er derfor du skal ta i bruk en sammenligningstjeneste som allerede har gjort jobben med å finne billigste boliglån for deg.

Depositumslån

Skal du leie en bolig vil du bli bedt om å stille et depositum. Det mest vanlige er å be om et beløp som tilsvarer 3 måneders husleie. Dette beløpet skal så inn på en sperret depositumskonto, der rentene går til deg som leier. Når leieforholdet sies opp gjøres denne kontoen opp. Dersom huseieren mener du ikke har betalt husleie eller at du har ødelagt noe i boligen du har leid, kan han kreve kompensasjon for dette gjennom depositumet. Det fungerer med andre ord som en form for sikkerhet.

Depositumet kan være relativt høyt, og om du ikke har så mye penger til overs kan du søke om et depositumslån. Da låner du disse pengene fra banken og betaler avdrag hver måned. Når lånet er nedbetalt er pengene på depositumskontoen dine, med mindre husverten din har noen legitime krav.

Besøkendes vurdering